Strona główna » Ochrona Środowiska » Sprawozdanie z realizacji zadania z zakresu edukacji ekologicznej dla województwa pomorskiego (edycja 2020)

Tytuł projektu: „Odkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie Dzierzgoń”

W związku z realizacją zadania pn. „Odkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie Dzierzgoń” w dniach 16-28.08.2021 zostały przeprowadzone prace porządkowe na terenie ogrodu dendrologicznego w Dzierzgoniu. Usunięto samosiewy krzewów i młodych drzewek dzięki czemu pozostałe rośliny na nowo mogą rozkwitać. Odtworzono ścieżki spacerowe, które stanowią doskonałe miejsce dla dzieci do nauki przyrody. Ogród dendrologiczny stał się miejscem otwartym i dostępnym dla wszystkich.

Odkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie Dzierzgoń

Odkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie DzierzgońOdkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie Dzierzgoń

W dniu 13.09.2021 r. zostało przeprowadzone szkolenie o tematyce związanej z nauką budowy domków dla pszczoły murarki oraz jeży wraz z ich montażem na terenie ogrodu dendrologicznego dla około 30 osobowej grupy dzieci i rodziców. Przeszkolone dzieci wraz z rodzicami zamontowali 6 domków dla pszczoły murarki oraz 3 domki dla jeży. Takie działania spowodowały, iż dzieci , a przede wszystkim dorośli mają większą świadomość jak prawidłowo chronić owady zapylające, ponadto znacznie zwiększyła się atrakcyjność ogrodu dendrologicznego nie tylko dla mieszkańców ale również dla zapylaczy. Zdobytą wiedzę uczestnicy warsztatów wykorzystali również w swoich przydomowych ogródkach.

Odkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie Dzierzgoń

W ramach projektu „Odkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie Dzierzgoń” zostały przygotowane oraz zamontowane na terenie ogrodu dendrologicznego w Dzierzgoniu 14 sztuk tabliczek z kodami QR na temat fauny i flory. Stanowi to element innowacyjności i nowoczesności, dzięki której zwiększył się zainteresowanie wśród młodzieży problemem bioróżnorodności. W związku z faktem, iż ogród dendrologiczny znajduje się blisko Szkoły Podstawowej w Dzierzgoniu stał się doskonałą alternatywą dla nauczycieli do przeprowadzania lekcji biologii.

Odkrywamy i chronimy bioróżnorodność w gminie Dzierzgoń

Dzięki takim działaniom zwiększyła się powierzchnia spacerowa dla mieszkańców i turystów. Wzrosła świadomość i poczucie odpowiedzialności mieszkańców gminy Dzierzgoń za stan środowiska oraz problem bioróżnorodności. Ponadto znacznie zwiększyła się populacja jeży oraz małych ssaków na terenie ogrodu dendrologicznego, co stanowić będzie ciekawe miejsce dla miłośników przyrody.
Zapomniani ogród dendrologiczny znów stał się miejscem ciekawym i chętnie odwiedzanym przez rodziny, dzieci, młodzież dorosłych i seniorów oraz turystów jako ostoja spokoju, piękna otaczającej nas przyrody oraz alternatywa dla zabaw z dziećmi.

Metryka wpisu:

Data publikacji - 11 października 2021